Antrenamente in perceptia vizuala folosind compozitii bioptice de camp mare

Bioptical Art - Liviu Iliescu

În capitolul Adieri albastre am definit gradientul în artele plastice ca fiind legat de "proprietatea subiectului de a asimila si percepe descrescãtor de la centrul claritãtii maxime spre periferia oarbã a câmpului vizual". În descrierea de la Spatiu–timp–culoare confirm pãrerea cunoscutã cã testele vizuale incluse în compozitii plastice au influente psihice mai mari decât în cazul folosirii lor în mod independent. Compozitiile bioptice de acest tip pot fi propuse ca factori educationali, în general, dar, mai ales, au valente deosebite pentru antrenarea reflexelor legate de stimulii vizuali (într-un câmp pe orizontalã de aproape 180o), recomandabile sportivilor, militarilor, conducãtorilor de vehicule, etc.

În reproducerea R11 prezint schiþele publicate în revista "Arta", nr. 9-10/1990. Din experimentele mele a rezultat cã antrenamentele în câmp foarte mare sunt deosebit de eficace în cazul unei anumite compozitii, si anume: o zonã centralã cu elemente bioptice, apoi de o parte si de alta câte un hiatus plastic (zone fãrã forme si monocolore), iar cãtre margini, atât într-o parte cât si în cealaltã, forme cu culori vii. Acest principiu poate fi extins aplicând tehnicile pe care le expun în Brevetul RO 112061 prin montarea unor computere grupate (de exemplu 2 ecrane în centrul câmpului si câte 2 ecrane la marginile câmpului vizual). Astfel se pot stabili programe de antrenamente cu forme în miscare, cu modificãri în timp ale pozitiilor acestora ce apar în profunzime cum si modificãri succesive de culori.

Se dovedeste cã la subiectii cu privire binocularã normalã, la fixarea vizualã pe centrul câmpului, se produc translatii ciclice ale fixãrii atentiei, când la centru, când la margini, la intervale de timp de aproximativ 5 la 10 secunde. Antrenarea reflexelor are ca scop micsorarea acestui timp si, deosebit de important, constientizarea prezentei obiectelor ce se proiecteazã pe retinã, înspre marginile oarbe ale câmpului vizual.