Versiunea engleza

Figura SB2. Daca înlocuim ochii cu un aparat fotografic special (cu doua obiective) se obtin doua fotografii dinspre stânga (Fs) si dinspre dreapta (Fd). Aceste fotografii se aseaza convenabil, una lânga alta. Privite prin doua lentile dinspre stanga (Ls) si dinspre dreapta (Ld), punctele (Cs) si (Cd) fuzioneaza si se reproduce în spatiu punctul (C) din figura SB1.

Fotografiile perechi (Fs) si (Fd) se numesc stereopare. Ele sunt asezate într-o rama care împreuna cu lentilele (Ls) si (Ld) alcatuiesc un aparat denumit stereoscop.

Se observa ca triunghiurile care reprezinta suprafetele laterale ale piramidei difera în (Fs) fata de (Fd). Aceste diferente sunt similare cu imaginile care se formeaza pe retinele ochilor.

Din motive care privesc tehnica bioptica voi numi fotografiile (Fs) si (Fd) câmpuri; deci câmpul (Fs) si, respectiv, câmpul (Fd). Metodele stereoscopiei au fost folosite si în desene si pictura. Metodele Artei Bioptice ofera mijloace suplimentare, producind efecte vizuale (senzatii) deosebite. Am extins metodele bioptice si la sculpturi.

În stereoscop se produce un alt raport între convergenta ochilor si acomodare, fata de modul în care se privesc obiectele din spatiul înconjurator. Unele persoane sesizeaza spontan senzatia de spatiu prin stereoscop. Alte persoane au nevoie de antrenament. O alta categorie o constituie persoane cu privire binoculara normala, dar care nu pot fi antrenate sa sesizeze diferente în spatiu prin stereoscop.

Înapoi la prima pagina

Pagina urmatoare