Versiunea engleza

Fig. SB8b

Figura SB8 (a) si (b). Din mai multe motive, care vor reiesi din descrierile urmatoare, câmpurile (Fs) si (Fd) sunt dispuse pe verticala. În dispozitivul compus din doua oglinzi relativ mici (G1) si (G2), asezate periscopic în fata ochiului drept se efectueaza suprapunerea vizuala a câmpului (Fd) peste câmpul (Fs), care este privit cu ochii liberi. În acest fel apar efectele descrise mai înainte. Axa franta X-Y se suprapune peste axa ochiului ZZ, rezultând prelungirea virtuala Z'Z', în convergenta cu axa ochiului stâng ww.

Am numit dispozitivul cu oglinzile G1 si G2 "dispozitiv bioptic", el fiind descris în carte si site în legatura cu figurile 4 si 33.

Pentru compozitii am proiectat si realizat un aparat asezat pe bratul mobil al unui stativ. Aparatul are trei ferestre prin care se poate privi.
Fig.SB8(b).(*) Fereastra din mijloc permite observarea câmpului (Fs) prin cuplu de oglinzi. La privirea cu ochiul stâng liber si cu ochiul drept prin fereastra cu oglinzi se produce suprapunerea imaginilor cu efectele descrise. La privirea cu ochiul stâng, prin fereastra cu oglinzi si cu ochiul drept liber, apar inversiuni în efectele bioptice ca: inversarea spatiului (antispatiu) si modificarea perspectivei colorice. Se aduce albastru spre observator si rosu se departeaza în profunzime.

Amatorii pot realiza un dispozitiv bioptic simplificat, prin lucru manual, inspirat din figurile din site (figura 4 si figura 33). Cu acesta pot observa efectele bioptice din reproducerile din carte si din site si anume cele reproduse de la Rl la R10.

Asezarea dispozitivului bioptic (simplificat) în dreptul ochiului stâng produce aceleasi efecte bioptice (inversate), asa cum sunt descrise mai sus. Dispozitivul bioptic permite explorari ale universului interior, el devenind totodata si un mijloc de comunicare între semenii nostri de senzatii netraite înca. El este ca o racheta pentru universul interior, pentru a observa ceea ce am numit imagini METAVIRTUALE.


(*) Aparatul a fost realizat si executat la S.C. IOR S.A.. Aprobarea executarii lui se datoreaza directorului general, ing. Eugen Niculescu si a director ing. Ioan Radu, carora le multumesc.

Înapoi la prima pagină

Pagina urmatoare